
Po co strusiowi 2 rzepki? Oto jest pytanie...
3 lipca 2017, 13:24Strusie to jedyne zwierzęta, które mają podwójną rzepkę. Jej przeznaczenie pozostaje ewolucyjną tajemnicą. Jak podkreśla doktorantka Sophie Regnault z Królewskiego College'u Weterynaryjnego, zrozumienie konfiguracji rzepki u różnych zwierząt może pomóc w ulepszeniu projektu protez, interwencji chirurgicznych, a nawet stawów robotów.

Molekularny związek cukrzycy ze schizofrenią
9 czerwca 2010, 11:46Naukowcy z Centrum Medycznego Vanderbilt University odkryli, że istnieje związek między zaburzoną sygnalizacją insulinową w mózgu a zachowaniami paraschizofrenicznymi.

Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu
28 lipca 2017, 11:27"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.

Rekin - magazyn lekoopornych bakterii
25 czerwca 2010, 16:17Rekiny i karmazyny stanowią rezerwuary multiantybiotykoopornych bakterii. Nie wiadomo, jakie jest ich pierwotne źródło, ale odkrycie zaskoczyło amerykańskich biologów (Journal of Zoo and Wildlife Medicine).

Kepler odkrył dwa „gorące Jowisze”
29 sierpnia 2017, 04:24Wokół gwiazd położonych w odległości ponad 1300 lat świetlnych od Ziemi krążą dwa „gorące Jowisze”. To planety podobne wielkością do Jowisza, na powierzchni których jest jednak znacznie cieplej.
Całkiem nowe, a już zagraża im ropa
13 lipca 2010, 13:17Naukowcy zidentyfikowali dwa nowe gatunki ryb z rodzaju Halieutichthys. Podobnie jak pierwsza z naleśnikowatych ryb nietoperzy Halieutichthys aculeatus, znana też pod hiszpańską nazwą kolczasty diabełek (Diablito espinoso), żyją one na dużych głębokościach i poruszają się po dnie, podpierając się płetwami w tym samym stylu, co używający do tego celu skrzydeł maszerujący po lądzie nietoperz. Niestety, zarówno H. intermedius, jak i H. bispinosus żyją w całości bądź częściowo na terenach katastrofy ekologicznej spowodowanej przez BP.

Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 10:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.

Nauka ręka w łapę
2 sierpnia 2010, 09:30Psy automatycznie naśladują ruchy ciała swoich właścicieli. Jako że u ludzi zjawisko to stanowi ważną część procesu społecznego uczenia, a badacze z Uniwersytetu Wiedeńskiego odkryli, że występuje ono u wielu innych zwierząt, będzie można dzięki temu prześledzić jego ewolucję.

Tłuszcze, które zjadamy, wpływają na losy komórek macierzystych
9 listopada 2017, 13:18Rodzaj spożywanego tłuszczu wpływa na to, czy komórki macierzyste przekształcą się w komórki kościotwórcze (osteoblasty), czy adipocyty.
Dziwne zachowanie jąder platyny
26 sierpnia 2010, 12:26W roku 2002 Paul Koehler wraz z kolegami z Oak Ridge Electron Linear Accelerator (ORELA) mierzyli rezonans neutronów w czterech różnych izotopach platyny. Uzyskane wyniki były inne od oczekiwanych.